Sudija Suda BiH učestvovala na konsultativnom sastanku o transparentnosti sudskih procesa za ratne zločine i dostupnosti pravosudnih odluka

26.06.2024, 10:53

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovina je 25. juna bila domaćin konsultativnog sastanka u Sarajevu s brojnim partnerima iz pravosuđa. Učesnici su razgovarali o implikacijama Uputstva za anonimizaciju i Smjernica za objavljivanje sudskih i tužilačkih odluka, koje je nedavno usvojilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH u sudskim procesima za ratne zločine.

Cilj sastanka je bila razmjena mišljenja s predstavnicima pravosuđa, predsjednicima sudova, glavnim tužiocima, kao i predstavnicima međunarodne i akademske zajednice. U središtu diskusije je bio opseg novih pravila i kako osigurati da takva pravila ne utiču negativno na transparentnost u predmetima ratnih zločina.

Ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH, je rekao da je transparentnost pravosudnih postupaka od suštinske važnosti za osiguravanje odgovornosti prema javnosti i građanima BiH, te da se tim doprinosi ciljevima tranzicijske pravde.

Pozitivnu praksu su predstavile sudija Suda BiH Željka Marenić, v.d. predsjednica Krivičnog odjeljenja, i sudija Fata Nadarević, predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću. Naime, navedeni sudovi objavljuju presude od interesa javnosti na svojim web-stranicama, a i anonimizacija presuda je ograničenija s ciljem da se ne obesmisli sadržaj presuda.


Galerije

OSCE